SÅDAN LAVER DU PERFEKT SUSHI RIS
Skrevet af
Rasmus Lindgren, man, 29/03/2010 - 17:01
Beskrivelse
Der findes
et væld af opskrifter på sushi ris på internettet. Det man dog først og
fremmest har brug for, når man skal lave den helt perfekte sushiris er ikke
selve opskriften, men derimod en grundig skridt-for-skridt gennemgang af
fremstillingsprocessen.
Det er ikke
nogen hemmelighed, at hovedbestanddelen i sushi er ris. Således er det
afgørende for kvaliteten af den hjemmelavede sushi, at man dels har brugt den
rigtige ris og dels har forberedt og kogt risen korrekt.
Ristyper
Grundlæggende findes der to typer af ris: De lange, tynde
ristyper og de korte, tykke (short grain ris). De lange og tynde ris kan ikke
bruges til sushi, så du skal med andre ord ud og få fat på ris af short grain
typen.
Ingredienser
6
|
dl
|
Sushi ris
(Alm. grødris kan anvendes)
|
6 1⁄2
|
dl
|
Vand
|
1
|
stk
|
Kombu-tang
(valgfrit)
|
5
|
spsk
|
Riseddike
|
1
|
tsk
|
Salt
|
3
|
spsk
|
Sukker
|
Fremgangsmåde
1. Forberedelse af risen
Når man har udvalgt den rigtige ristype, er næste skridt at
forberede den til at blive kogt. Dette er den absolut mest langsommelige og
irriterende proces i forbindelse med fremstillingen af sushi – så er du
advaret! Risen skal nemlig skylles grundigt – så grundigt at skylleprocessen i
mange zen-buddhistiske klostre bruges til at oplære munkene i den rette
zen-tålmodighed…
Start med at hælde risen i en skål med koldt vand. Vandet
skal dække risen. Skal sushien bruges som hovedret beregnes ca. 1½ dl ris pr.
person. Opskriften tager udgangspunkt i at du bruger 6 dl ris (til 4 personer).
Vask risen ved at rode rundt i den med hænderne under rindende vand.
Skift vandet 5-6 gange indtil det er klart og risene har
skiftet farve til helt hvide.
2. Kogning af risen
Først nu er risen klar til at blive kogt!
Put risen i en gryde sammen med vand i forholdet 1:1 + 10 %
ekstra vand. Bruger du fx 6 dl ris tilsættes godt 6 ½ dl vand. Tilsæt eventuelt
en plade kombu-tang, efter behag. Sæt et tætsluttende låg på og bring det
langsomt i kog. Når risen koger tages kombuen op og låget lægges straks på
igen. Kog videre ved lavt blus i 10-12 minutter, alt efter hvad der står på
risposen. Tag gryden af varmen og lad det trække i 10 minutter. Løft aldrig
låget efter kombuen er taget op – så risikerer du at lave risengrød!
Bruger du en riskoger følger du bare de instruktioner, der
følger med kogeren.
3. Efterbehandling af risen
Kom den kogte ris i en stor skål. Japanerne bruger en speciel
lavstammet og fladbundet træskål, men andet kan også gøre det. Dog bør du
aldrig bruge en skål af metal, da det giver en kedelig eftersmag.
Nu er det tid til at tilføje sushimarinaden. Marinaden, der
også hedder sushi-zu, laves ved at blande 1 tsk
salt, 3 spsk sukker og 5 spsk riseddike. Blandingen omrøres grundigt til salt
og sukker er helt opløst - det tager mindst et par minutter. Vend i løbet af 1
minut marinaden ind i risene med en spatel, samtidig med at du fjerner
eventuelle klumper, så de enkelte gryn adskilles. Sørg for at få masser af luft
til risene ved at afkøle dem med en vifte. Få eventuelt fat på en hassistent,
hvis du ikke kan håndtere alle tre ting på én gang! Dæk skålen med et fugtigt
klæde og anvend den samme dag eller dagen efter. Risen bør ikke stilles på køl,
men kan godt fryses ned til senere brug.
Endelig kan det anbefales at tage et kig på nedenstående
video, hvor Momo fra "Ninja Sushi" viser hvordan hun fremstiller
sushi ris:
Ingen kommentarer:
Send en kommentar