mandag den 17. november 2014

Sådan koger du ris til sushi



SÅDAN LAVER DU PERFEKT SUSHI RIS
Skrevet af Rasmus Lindgren, man, 29/03/2010 - 17:01
Printer venlig version

Beskrivelse
Der findes et væld af opskrifter på sushi ris på internettet. Det man dog først og fremmest har brug for, når man skal lave den helt perfekte sushiris er ikke selve opskriften, men derimod en grundig skridt-for-skridt gennemgang af fremstillingsprocessen.
Det er ikke nogen hemmelighed, at hovedbestanddelen i sushi er ris. Således er det afgørende for kvaliteten af den hjemmelavede sushi, at man dels har brugt den rigtige ris og dels har forberedt og kogt risen korrekt.
Du kan købe sushi ris online hos SushiButik.dk her.
Ristyper
Grundlæggende findes der to typer af ris: De lange, tynde ristyper og de korte, tykke (short grain ris). De lange og tynde ris kan ikke bruges til sushi, så du skal med andre ord ud og få fat på ris af short grain typen.


Ingredienser
6
dl
Sushi ris (Alm. grødris kan anvendes)
6 1⁄2
dl
Vand
1
stk
Kombu-tang (valgfrit)
5
spsk
Riseddike
1
tsk
Salt
3
spsk
Sukker
Fremgangsmåde
1. Forberedelse af risen
Når man har udvalgt den rigtige ristype, er næste skridt at forberede den til at blive kogt. Dette er den absolut mest langsommelige og irriterende proces i forbindelse med fremstillingen af sushi – så er du advaret! Risen skal nemlig skylles grundigt – så grundigt at skylleprocessen i mange zen-buddhistiske klostre bruges til at oplære munkene i den rette zen-tålmodighed…
Start med at hælde risen i en skål med koldt vand. Vandet skal dække risen. Skal sushien bruges som hovedret beregnes ca. 1½ dl ris pr. person. Opskriften tager udgangspunkt i at du bruger 6 dl ris (til 4 personer). Vask risen ved at rode rundt i den med hænderne under rindende vand.
Skift vandet 5-6 gange indtil det er klart og risene har skiftet farve til helt hvide.
2. Kogning af risen
Først nu er risen klar til at blive kogt!
Put risen i en gryde sammen med vand i forholdet 1:1 + 10 % ekstra vand. Bruger du fx 6 dl ris tilsættes godt 6 ½ dl vand. Tilsæt eventuelt en plade kombu-tang, efter behag. Sæt et tætsluttende låg på og bring det langsomt i kog. Når risen koger tages kombuen op og låget lægges straks på igen. Kog videre ved lavt blus i 10-12 minutter, alt efter hvad der står på risposen. Tag gryden af varmen og lad det trække i 10 minutter. Løft aldrig låget efter kombuen er taget op – så risikerer du at lave risengrød!
Bruger du en riskoger følger du bare de instruktioner, der følger med kogeren.
3. Efterbehandling af risen
Kom den kogte ris i en stor skål. Japanerne bruger en speciel lavstammet og fladbundet træskål, men andet kan også gøre det. Dog bør du aldrig bruge en skål af metal, da det giver en kedelig eftersmag.
Nu er det tid til at tilføje sushimarinaden. Marinaden, der også hedder sushi-zu, laves ved at blande 1 tsk salt, 3 spsk sukker og 5 spsk riseddike. Blandingen omrøres grundigt til salt og sukker er helt opløst - det tager mindst et par minutter. Vend i løbet af 1 minut marinaden ind i risene med en spatel, samtidig med at du fjerner eventuelle klumper, så de enkelte gryn adskilles. Sørg for at få masser af luft til risene ved at afkøle dem med en vifte. Få eventuelt fat på en hassistent, hvis du ikke kan håndtere alle tre ting på én gang! Dæk skålen med et fugtigt klæde og anvend den samme dag eller dagen efter. Risen bør ikke stilles på køl, men kan godt fryses ned til senere brug.
Endelig kan det anbefales at tage et kig på nedenstående video, hvor Momo fra "Ninja Sushi" viser hvordan hun fremstiller sushi ris:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar